Четвер, 2024-04-25, 2:42 AM
Ви увійшли якГість | Група "Гості"Вітаю ВасГість| RSS

Швидка допомога з географії


Категорії розділу
У вільну хвилину
Календар
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Спілкування
200
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Лічільник
Рейтинг@Mail.ru

Головна » 2009 » Серпень » 14 » Особливості географічного положення материка Євразії
10:44 PM
Особливості географічного положення материка Євразії

Тема уроку: Особливості географічного положення материка Євразії

Мета уроку: ознайомити учнів з особливостями географічного положення Євразії та особливостями берегової лінії материка, розвивати вміння логічно мислити, виховувати бережливість і вихованість.

Тип уроку – лекція

Хід уроку

1.     Організація класу

2.     Актуалізація опорних знань і умінь

3.     Вивчення нового матеріалу

Євразія — найбільший на Землі материк. Його площа (з островами) перевищує 53 млн км2, що становить 1/3 частини суходолу. На матери­ку і прилягаючих до нього островах розташовані дві частини світу — Європа й Азія.

Материк цілком міститься у Північній півкулі. У Південній півкулі цілком або частково лежать тільки острови Індонезії. Перевалена частина Євразії розташована у Східній півкулі. Тільки крайня західна і східна частини материка і ряд островів знаходяться у Західній півкулі.   -

Євразія — єдиний материк, що омивається всіма океанами. Вона має найбільш порізану берегову лінію. На заході материка моря Атлантично­го океану (Балтійське, Чорне, Азовське) глибоко вдаються в сушу. З південної сторони Європу відокремлює від Африки внутрішнє Серед­земне море. Особливістю берегової лінії Європи є наявність великої кількості півостровів (Скандинавський, Піренейський, Апеннінський, Вал-канський, Кримський та ін.), заток, проток, островів.

На південному заході, півдні і південному сході Євразії виділяються крупні півострови (Мала Азія, Аравійський, Індостан, Малаккський, Індо­китай), що омиваються водами ряду морів (Чорного, Середземного, Чер­воного, Аравійського, Андаманського) і значних заток (Перської, Бен­гальської). Малаккська протока і Швденно-Китайське море відокремлю­ють материк від найбільших у Євразії архіпелагів — Великих Зондських і Філіппінських островів.

На сході Євразії глибоко вдаються в суходол Жовте й Охотське моря. Далеко в море виступають півострови Корея, Камчатка. Особливістю Східної Азії є наявність островів (Японських, Курильських, Сахаліну), дугоподібно витягнутих уздовж узбережжя.

Багато островів і біля північного узбережжя Євразії (Новосибірські, Північна Земля, Земля Франца-Іосифа, Шпіцберген та ін.). Острови відо­кремлюють один від одного ряд окраїнних морів — Чукотське, Східно-Сибірське, Лаптєвих, Карське, Баренцове. Глибоко вдаються в сушу Біле море", Обська губа. З півостровів найбільш значними є Таймир, Ямал і Кольський.

4.     Робота з картою

5.     Узагальнення вивченого матеріалу

 

Категорія: 7 клас | Переглядів: 3683 | Додав: okinaka | Рейтинг: 1.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Copyright MyCorp © 2024