В основі
формування бурякоцукрового комплексу
лежать сприятливі природні умови для вирощування цукрових буряків,
забезпеченість трудовими ресурсами і навики населення. Найбільш важливими його
ланками є сільськогосподарська (вирощування цукрових буряків) і переробна
(виробництво цукру).
Значення
цукрових буряків полягає насамперед у тому, що вони є основним джерелом
виробництва цукру, а також важливим фактором зміцнення кормової бази і підвищення
культури землеробства.
У Лісостепу
розміщено понад 3/4 посівів цукрових буряків. Частка їх у посівних площах
сягає 9-11%. Середня врожайність в останні роки коливалася в межах 300-320
ц/га. Найбільшими виробниками цукрових буряків є Вінницька, Черкаська і
Полтавська області, які дають близько 25% загального виробництва цієї культури
(рис. 47).
Розвиток
бурякосіяння в Україні спирається на потужну технічну базу цукрової
промисловості. Усього на Україні працює 194 цукрові заводи, які переробляють в
середньому за рік близько 44,0 млн т буряків. У середньому за добу один
цукровий завод переробляє 2,3 тис. т цукрових буряків. Обсяг випуску
цукру-піску становить близько 5,5 млн т.
Найбільшими
в Україні виробниками цукру-піску є Вінницька, Хмельницька, Черкаська,
Полтавська, Одеська і Кіровоградська області. Випуск цукру-рафінаду зосереджений
переважно в Одесі, Черкасах, Бердичеві, Ходорові та Вінниці. Окремі цукрові
заводи поєднують виробництво цукру з виробництвом молочних консервів, спирту,
лимонної кислоти і кормових дріжджів. Такі підприємства називаються цукровими комбінатами.