До складу плодоовочеконсервногокомплексу України входить
вирощування овочів, фруктів і ягід, підприємства консервної та
плодоовочесушильної промисловості, а також обслуговуючі й допоміжні
підприємства.
Овочівництво поширене на всій території України, але
рівень його концентрації і спеціалізації неоднаковий у різних регіонах. На
Поліссі, наприклад, вирощують переважно огірки, моркву, столовий буряк і
капусту, у Лісостепу — огірки, помідори, цибулю, у Степу — помідори, перець,
баклажани. Найбільша концентрація посівів овочевих культур у тих господарствах,
які входять до складу сировинної зони консервного заводу, а також розташовані
навколо великих міст.
Важлива роль у постачанні населення міст свіжими
овочами в несезонний період належить парниково-тепличним господарствам.
Найбільші площі закритого грунту відводяться під овочі в Криму, навколо Києва,
Харкова, Донецька, Одеси, Львова.
Садівництво розвинуте на всій території України. Тут
поширені такі плодовоягідні культури: яблуні, груші, сливи, вишні, черешні,
полуниці, малина. У південних районах вирощують абрикоси, персики, інжир.
Найсприятливіші умови для садівництва склалися в Криму, Придністров'ї, у
південному Степу і Закарпатті.
Більша частина овочів, фруктів і ягід споживається у
свіжому вигляді, а решта надходить на переробні підприємства для виробництва
консервів. Найбільш розвинена плодоовочеконсервна промисловість у Кримській,
Херсонській і Одеській областях, які виробляють близько 40% усіх плодоовочевих
консервів. В Україні склалася певна спеціалізація у виробництві плодоовочевих
консервів. Переробні підприємства Центру і Заходу виробляють в основному
фруктові консерви, а Південного району спеціалізуються на виробництві томатних
консервів.