До складу виноградарсько-виноробного комплексу
Українивходитьвиноградарство,промисловапереробка винограду, а також виробництва, що обслуговують ці галузі.
Кінцевою продукцією комплексу є свіжий виноград, виноградні вина, виноградний
сік, коньяки, які виготовляють з технічних сортів винограду. З відходів
переробки одержують різні кислоти, дубильні речовини, спирт.
Загальна площа виноградних
насаджень в 1990 р. становила 176 тис.га. Основні їх масиви розміщені в зоні
Степу. Найбільшою концентрацією виноградників характеризується зона
передгірських і гірських районів Криму, де створені великі спеціалізовані
господарства. Основними виноградарськими областями є Кримська, Одеська, Херсонська,
Миколаївська і Закарпатська. Тут зосереджено понад 90% виноградних насаджень
України.
Виноград —
малотранспортабельний продукт, тому виробництва первинної його переробки
розташовані поблизу сировинних баз. Промислову переробку винограду здійснюють
в основному радгоспи-заводи. Підприємства по виробництву коньячного спирту
розміщені поряд із заводами первинного виноробства, тобто в районах вирощування
винограду. Заводи вторинного виноградарства і шампанських вин розміщені в
основному в районі споживання готової продукції (Одеса, Київ, Донецьк).