Ефіроолійний комплекс України займається вирощуванням і переробкою
ефіроолійних культур. Кінцева продукція комплексу — ефірна олія —
використовується у виробництві парфюмерно-косметичних виробів, медичній та
харчосмаковій промисловості.
Ефіроолійні культури займають лише 0,1% усіх посівних
площ України. Серед них важливе значення мають: коріандр, м'ята, кмин, лаванда,
троянда, шавлія, фенхель та ін. Посіви коріандру розміщені в основному в зоні
Степу, а м'яти, кмину і фенхелю — в зоні Лісостепу. Троянду, лаванду і шавлію
вирощують у Криму. Ефіроолійні культури швидко псуються, тому їх переробляють
на місці. Великі підприємства, які виробляють ефірну олію високої якості,
розміщені в Бахчисараї, Алушті і Сімферополі.