Спеціалізовані
тваринницько-промислові комплекси є
важливою ланкою агропромислового комплексу України. Вони поєднують виробництво
і промислову переробку сировинних ресурсів тваринного походження, реалізацію
готової продукції і обслуговуючі підприємства й організації. В межах
тваринницько-промислових комплексів встановлюються, як правило, прямі виробничі
зв'язки між сільськогосподарськими підприємствами, що виробляють продукцію
тваринництва, і промисловими підприємствами, що її переробляють. У результаті
агропромислової інтеграції тваринництва з іншими галузями в Україні
сформувалися такі спеціалізовані тваринницько-промислові комплекси: м'ясопромисловий, молокопромисловий і
птахопромисловий. М'ясопромисловий комплекс України діє на основі розвитку
тваринництва м'ясного і м'ясо-молочного напряму та переробки його сировини. До
його складу входять також обслуговуючі галузі: виробництво устаткування для
тваринницьких ферм і м'ясної промисловості, комбікормова промисловість,
кормовиробництво і виробництво тари.
Основою формування м'ясопромислового комплексу України
є м'ясне скотарство, птахівництво і вівчарство.
Значення
скотарства — провідної галузі тваринництва у всіх природних зонах України — не
обмежується виробництвом яловичини. Воно є основним постачальником шкіряної
сировини для легкої промисловості та органічних добрив для рільництва.
Найбільша
густота великої рогатої худоби на 100 га сільськогосподарських угідь у
передгірських і гірських районах Карпат, в Лісостепу і на Поліссі, тобто в
зонах, добре забезпечених природними кормовими угіддями і високою густотою
сільського населення. Що ж до Лісостепу, то зростанню густоти поголів'я великої
рогатої худоби тут сприяє розвиток бурякосіяння і цукрової промисловості з її
відходами (жому і меляси) .
Скотарство України, залежно від природно-економічних
умов, характеризується певними територіальними відмінностями у виробничій
спеціалізації. На Поліссі та в Лісостепу розвивається молочно-м'ясне і
м'ясо-молочне скотарство. У Степу переважає м'ясне і м'ясо-молочне. В приміських
зонах, особливо найбільших і великих міст,— молочно-м'ясне. Розводять в Україні
переважно симентальську, червону степову, сіру українську, чорно-рябу та інші
породи.
Свинарство як скороспіла галузь тваринництва
розвивалося у всіх природно-економічних зонах України. Відмінності у рівні його
розвитку визначаються насамперед характером кормових ресурсів і наявності
достатньої кількостіконцентрованих кормів. Найбільше розвинуте свинарство у Лісостепу і
Степу. Переважно розводять білу українську породу.
В Україні найбільшого поширення набули свинарські
ферми замкнутого циклу, в яких поєднуються стадії відтворення, доришування і
відгодівлі свиней. Поглиблення спеціалізації призвело до створення
спеціалізованих відгодівельних комплексів.
Вівчарство в Україні відіграє допоміжну роль. За
1981-1991 рр. Поголов’я овець зменшилось з 8,8 млн голів
до 7,9 млн голів. Наибільший розвиток вівчарство отримало в Степу і в Карпатах.
Воно дає сировину для текстильної, смушково-хутрової і шкіряної промисловості.
М'ясо овець характеризується високою калорійністю. Крім того, вівчарство
відзначається прискореним оборотом стада, що створює сприятливі умови для
збільшення виробництва вовни і баранини. Однак в Україні його розвитку
приділяють мало уваги.
Виробництво м'яса у забійній вазі становило 4,4 млн т, а промислове
виробництво (включаючи субпродукти І категорії) (1990 р.) — 2,8 млн т. У
структурі виробництва м'яса і м'ясовиробів провідне місце займає яловичина.
Далі йдуть свинина, м'ясо птиці і баранина. Понад 2/3 м'яса йде на ковбасні
вироби.
Найбільші м'ясокомбінати України розміщені у великих
містах. Нові потужні м'ясокомбінати, які орієнтуються на місцеві сировинні
ресурси, збудовані також у Вінницькій, Черкаській, Полтавській, Хмельницькій і
Тернопільській областях.
Молокопромисловий
комплекс — один із важливих агропромислових
комплексів України. Основою його формування є сприятливі природні й економічні
умови.
Приблизно третина поголів'я великої рогатої худоби
України припадає на поголів'я корів(у1991 р. — 8,4 млн голів, з них
60% — худоба молочного напряму). Найбільш поширені червона степова і чорно-ряба
породи. Вони дають найвищі надої молока. У 1991 р. середньорічні надої молока в
цілому в Україні становили 2941 кг.
В Україні 2/3 молока виробляють спеціалізовані господарства.
У зоні великих міст, наприклад, на них припадає понад 4/5 усього виробленого
молока.
У молочній промисловості виділяють такі галузі: маслоробну,
незбираномолочну, сироробну і консервну. Особливістю молочної промисловості є
те, що на більшості підприємств виробляють кілька видів молочної продукції.
Хоча в цілому молокопромисловий комплекс України має маслоробну спеціалізацію.
Масло виробляється у всіх областях України, але найбільше
— у Чернігівській, Вінницькій і Київській (близько ЗО тис т на рік).
Молокопромисловий комплекс Донецької, Закарпатської,
Кримської і Львівської областей спеціалізується в основному на випуску
незбираної молочної продукції.
Птахопромисловий
комплекс серед тваринницьких комплексів
найменше залежить від землі. Важливим фактором його розміщення є райони
споживання продукції, в основному біля великих міст, в промислових і курортних
зонах.
Промислове птахівництво розвивається у всіх
природно-економічних зонах. Найбільшими виробниками м'яса птиці і яєць є
Степові області, серед яких виділяється Крим (перше місце в Україні) .За
спеціалізацією птахопромислові підприємства поділяються на яєчні та м'ясні.
Основними виробниками пташиного м'яса і яєць є птахофабрики. У всіх
природно-економічних зонах у структурі поголів'я птиці переважають кури. На
птахофабриках м'ясної спеціалізації, крім бройлерів вирощують індиків, качок і
гусей.