Офіційна назва країни і
географічне положення. Іспанія (Espana), Іспанська держава. Розташовано на
крайньому південному заході Європи. Займає 5/6 Піренейського півострова,
Балеарські острови в Середземному морі і Канарські острови в Атлантичному
океані. Площа – 504,8 тис. км2. На півночі межує з Францією і Андоррою, на
заході – з Португалією. Адміністративно-територіальне ділення: 50 провінцій, що
входять в 1 7 автономних областей. Столиця – Мадрид. Час. Відстає від київського на 2 години. Святкові і неробочі дні. 1 січня – Новий рік; 6 січня – День святого
Єпіфанія; 19 березня – День святого Хосе; березень-квітень – Страсний Четвер,
Пристрасна П’ятниця; 1 травня – День трудящих; 25 липня – День апостола
Якова; 15 серпня – перша Пречиста, або День вознесіння; 12 жовтня – роковини
відкриття Америки Христофором Колумбом; 1 листопада – День Всіх Святих; 6
грудня – роковини ухвалення Конституції Іспанії; 8 грудня – Непорочне
Зачаття; 25 грудня – Різдво.
В дні релігійних свят проходять фієсти – карнавали і феєрії. Природні умови. Нейтральна частина території – плоскогір’я Месета з
ланцюгом гір Центральні Кордельєри. На півночі і північному сході –
Піренейські, Кантабрійські, Іберійські і Каталонські гори, на півдні –
Андалуські гори (гора Муласен, 3478 м, – вища точка континентальної
Іспанії) і гори Сьєрра-Морена. Крупні річки: Тахо, Дуеро, Ебро, Гвадалквівір,
Гвадіана. Середземноморські чагарники і ліси, степи. Національні парки:
Айгуес-Тортес-і-Лаго-Сан-Маурісіо, Ковадонза, Ордеса і др.; численні резервати. Клімат помірний, середземноморський. Середня літня температура
23-29 °С, осінь – 10-15 °С, весни – 0-5 °С, зими – близько 0 °С.
Кількість опадів невелике – 300-500 мм, в горах – понад 1000 мм в рік
(переважно взимку).
Віза – шенгенська.
Посольство Іспанії залишає за собою право
у виняткових випадках ( лише тоді, коли пред’являються документи на перебування
лише в Іспанії) замість шенгенскої візи видавати іспанську (без права виїзду в
інші країни Шенгенского угоди)митний контроль. Дозволене безмитне
ввезення: 200 сигарет, 1 л міцних спиртних напоїв, 2 л вина,
500 г кави, 100 г чаю, продуктів харчування, предметів і речей
домашнього ужитку – в розмірах особистої необхідності. Радіо-, відео- і
фотоаппаратура, музичні і побутові прилади декларуються. Для ввезення
кінотехніки потрібен особливий дозвіл консульського відділу посольства Іспанії.
Заборонений вивіз: культурних цінностей, зброї і боєприпасів без
спеціального дозволу. Санітарний і ветеринарний контроль. Туристам
сертифікат про щеплення не потрібен. При ввезенні домашніх тварин необхідно
пред’явити ветеринарне свідоцтво з вказівкою про щеплення від сказу. Тварини
піддаються ветеринарному огляду. Свідоцтво не потрібне при ввезенні кошенят і
щенят у віці до трьох місяців. Протиепідемічна безпека. Ризику зараження
особливо небезпечними інфекційними захворюваннями немає. Транспорт. Авіатранспорт.
У аеропортах Іспанії стягується збір, аеропорту, коливаються від 3,8
євро на Канарських островах до 7 євро на континенті. Автомобільний
транспорт. Довжина автодоріг – 332 тис. км. Відстань від аеропорту до
Мадрида – 15 км. З аеропорту в центр Мадрида курсує автобус.
Залізничний транспорт. Довжина залізниць – 12,6 тис. км. Водний
транспорт. Головні морські порти: Картахена, Барселона, Більбао, Санта
Крус де Тенеріфе, Таррагона.Морський маршрут: Ялта – Одеса – Барселона.
Грошова одиниця – євро. Валютне регулювання. Ввезення іноземної
і національної валюти необмежене. Сума понад 10 тис. $ США при ввезенні повинна
бути внесена в митну декларацію. Вивіз ввезеної валюти не
обмежений. Соціально-політичний пристрій. Іспанія – конституційна
монархія. Глава держави – король (при владі з 1975 р.). Глава уряду –
прем’єр-міністр. Законодавчий орган – двопалатний парламент. Економіка. Іспанія
– індустріально-аграрна країна. Проводиться видобуток ртуті, піритів, калійних
солей, залізної, свинцево-цинкової, вольфрамових, уранових руд, вугілля. Розвинуті
чорна і кольорова металургія, машинобудування, нафтопереробна і нафтохімічна,
хімічна, текстильна, харчова, зокрема виноробна і маслобійна промисловість. Є
посіви зернових, соняшнику, бавовнику, цукрового буряка. Виноградарство,
вирощування оливи, цитрусових, овочівництво. Розведення великої рогатої худоби,
свиней, овець, кіз. Заготівка пробки. Рибальство. Лісозаготівлі. Населення – 39,1 млн. осіб, близько 3/4 – іспанці, інші – каталонці,
галісійці, баски. Міське населення – 78 %. Офіційна мова – іспанська. Релігія. Більшість віруючих –
католики. Національні традиції. Іспанія славиться фієстами, найважливіші
з яких: фієста у Валенсії, квітневий ярмарок в Севільї, Фієста Сан-Фермін в
Памплоне. Не менш відомі кориди, що влаштовуються в крупних містах. У Іспанії
великою популярністю користуються азартні ігри. Мабуть, це національна
особливість характеру жителів країни. У країні працюють 18 казино, розташованих
в основному на популярних курортах. Іспанське законодавство суворо регулює
діяльність казино. Їх заборонено відкривати в містах з населенням понад 200
тис. осіб. У великому місті казино повинно розташовуватися не ближче 40 км
від міської межі. Робиться це для того, щоб дати можливість потенційним
відвідувачам казино подумати, перш ніж відправлятися за місто у пошуках розваг.
”Гранд казино де Барселона”, наприклад, розташовано в 40 км від Барселони
поряд з курортним містечком Сітчес. Раніше тут був багатий маєток. Потрапити
сюди можна тільки на автомобілі – суспільний транспорт до маєтку не ходить.
Етикет. Якщо гостя просять залишитися на сніданок, не слід сприймати
запрошення серйозно: воно – проста формальність. Якщо його повторюють, то треба
знов відмовитися. Тільки після третього разу можна прийняти запрошення,
оскільки цього разу воно буде щирим, а не просто жестом ввічливості. Прибувати
в точно призначений час не прийнято, неодмінно потрібно спізнюватися на 15-20
хвилин. Ніколи не слід наносити візити під час післяобіднього відпочинку. У
потязі треба обов’язково запропонувати сусідам перекусити разом. Вони
відмовляться, так само варто повестися з їх пропозиціями. Кухня. Іспанська
кухня багата і різноманітна. В загальних рисах материкову Іспанію можна
розділити на декілька зон гастрономії. У Галісіїі готують смачні рибні страви.
Баскська кухня користується світовою славою, а такі страви, як тріска
по-біскайски і дуже смачні мальки вугра вважаються одними з неперевершених
іспанських страв. У Астурії готують фабаду – страва з квасолі, місцеві сири і
сидр. У Піренейській зоні славиться соус ”чіліндрон”. Арагон пропонує широку
різноманітність страв з цим соусом і шинку з Теруеля. У Каталонії улюблене
страва – печеня (”касуэла”). Тут прекрасні ковбасні вироби, сири і місцеві
соуси, серед яких світовою славою користується ”алі-олі”. Валенсійці готують
рис з різноманітними компонентами: м’ясом, овочами, рибою. У Мурсії серед
оригінальних страв особливо цінується ”кальдеро” – особливим чином приготований
рис. У Андалузії поширені смажені стравиблюда, особливо з риби. Ця зона
знаменита своїм ”гаспачо” (холодний суп з овочів) і шинкою ”хабуго” з провінції
Уельва. У Центральній зоні особливо поширено запечене м’ясо. Баранина,
телятина, свинина, молоде козеня і інше якісне м’ясо готується на повільному
вогні в дров’яних печах, тому стає ніжним і смачним. У Мадриді немає своєї,
особливої кухні, але кулінари міста готують велику кількість оригінальних
страв, серед яких слід назвати ”косіло мадріленьо” – готується з гороху і
різних видів м’яса; ”кальос” по-мадридськи і вишукані десертні страви. Порції в
ресторанах досить великі, з хорошими смаковими якостями.Додаткова інформація
про особливості країни і її жителів. Медичне обслуговування платне.