Територіальна
організація АПК. Під
територіально-функціональною структурою АПК розуміють сукупність
взаємопов'язаних територіальних частин (утворень, елементів). У науковій
літературі існує кілька підходів до їх виділення. Перший з них базується на
виділенні локальних, регіональних і народногосподарського АПК. При цьому
враховують адміністративно-територіальний поділ країни. Зокрема, локальні АПК,
як правило, охоплюють території окремих низових адміністративних районів чи їх
груп, що характеризуються схожістю природних і суспільно-географічних передумов
розвитку, близькою виробничою спеціалізацією сільського господарства.
Прикладом локального АПК можуть служити поліська, лісостепова чи передгірна
частини Львівщини, гірська, передгірська чи низовинна частини Закарпаття.Регіональні АПК охоплюють території окремих
адміністративних областей чи їх груп — АПК Львівської області чи АПК
Карпатського регіону (включаючи АПК Львівської, Івано-Франківської,
Закарпатської і Чернівецької областей).
16
Народногосподарський АПК — це сукупність взаємодіючих
регіональних і локальних АПК країни.
Інший
підхід до виділення елементів територіальної структури АПК полягає у врахуванні
виробничо-технологічних зв'язків підприємств, що переробляють сільськогосподарську
сировину, тобто переробні підприємства розглядаються як територіальні
інтегратори агропромислових зв'язків, як функціональна першооснова АПК. З
урахуванням цього підходу виділяють наступні елементи територіальних структур
АПК.
а) агропромисловий пункт (центр) — переробка в одному
населеному пункті одного або кількох видів сільськогосподарської сировини,
виробленої сільськогосподарськими підприємствами місцевої сировинної зони. Якщо
переробляють один вид продукції, то це називають агропромисловим пунктом, якщо
кілька — агропромисловим центром;
б) агропромисловий кущ — компактне розміщення на
невеликій території агропромислових пунктів і центрів з їх сировинними зонами;
в) агропромисловий вузол — система компактно розміщених
агропромислових підприємств і кущів навколо міста (обласного чи районного
центру);
г) агропромислова зона — система агропромислових підприємств,
кущів і вузлів, що сформувалися на значній, порівняно однорідній за природно- і
соціально-географічними умовами території (зональний агротериторіальний комплекс,
сільськогосподарський район).
Агропромислові зони бувають багатогалузеві, однак у їх
межах можна виділити галузеві (спеціалізовані) агропромислові утворення — агропромислові
райони.
Наступний підхід до виділення елементів територіальної
структури АПК полягає в розгляді сільського господарства як генетичної
першооснови АПК. Згідно з цим підходом виділяють:
1)
агропромислові територіальні системи
(АПТС) — територіальні поєднання сільськогосподарських і промислових
підприємств, які безпосередньо пов'язані між собою виробничо-територіальними
зв'язками. Основними складовими елементами АПТС є: промислове підприємство, що
переробляє сільськогосподарську сировину; сільськогосподарські підприємства
або їх системи, спеціалізовані на виробництві відповідної сировини;
заготівельні пункти; транспортні засоби; допоміжні підприємства. Сировинна
зона і переробне підприємство становлять елементарну агропромислову
територіальну систему (комплекс);
2)
спеціалізовані агропромислові райони —
територіальне зосередження і поєднання агропромислових підприємств та
елементарних агропромислових систем однієї спеціалізації в межах певної
спеціалізованої зони. Спеціалізований район менший за територіальним масштабом
від спеціалізованої агропромислової зони, тут менше внутрішніх відмінностей
за природними і суспільними умовами;
3)
спеціалізовані агропромислові зони —
територіальне зосередження і поєднання спеціалізованих агропромислових територіальних
систем і спеціалізованих агропромислових районів у межах певної сільськогосподарської
зони чи її частини;
4)
інтегральні агропромислові райони —
територіальне зосередження і поєднання агропромислових підприємств та
елементарних агропромислових систем різної спеціалізації в межах певної частини
сільськогосподарської зони;
5) інтегральніагропромислові зони — територіальне
зосередження і поєднання агропромислових підприємств, елементарних
агропромислових систем і агропромислових районів у межах однієї або кількох
сільськогосподарських зон. Вони характеризуються зональною спеціалізацією
сільського господарства і добре розвинутою промисловістю, що обслуговує
сільськогосподарське виробництво і переробляє його продукцію.
В Україні сформувалися три інтегральні агропромислові зони — Поліська,
Лісостепова і Степова. Основою їх виділення стали сільськогосподарські зони з
відповідною спеціалізацією сільськогосподарського виробництва.
Поліська агропромислова зона охоплює північну частину Львівської, Волинську,
Рівненську, більшу частину Житомирської, значну частину Київської, Чернігівської
та Сумської областей, займаючи майже 19% площі України. Для цієї зони
характерний помірний клімат з достатньою зволоженістю, дерново-підзолистий
ґрунтовий покрив. Такі природні умови визначили виробничу спеціалізацію сільського
господарства та інших галузей, що функціонально пов'язані з ним. Основний
зональний тип сільського господарства на Поліссі — поєднання скотарської і
льонарської спеціалізації з виробництвом картоплі і жита. На Полісся припадає
більше 90% виробництва льону-довгунця, більше 40% картоплі, 20-25% молока і
м'яса в Україні. Тут в основному розвиваються молокопереробні, м'ясопереробні,
плодоовочеконсервні картопляно-крохмало-спиртові, льонопереробні
спеціалізовані комплекси.
Лісостепова агропромислова зона охоплює значну частину Львівської і Чернівецької
областей, східну частину Івано-Франківської, Тернопільську, Хмельницьку,
Вінницьку області, південну частину Житомирської, Київської, Чернігівської та
Сумської, південну частину Кіровоградської, Черкаську, Полтавську, Харківську
області. Вона займає близько 34% площі України. Ця зона характеризується
порівняно з Поліссям значно вищою розораністю земель (частка ріллі в загальній
земельній площі становить 70%, що удвічі більше, ніж на Поліссі).
У
Лісостепу виробляється майже 70% цукрових буряків, 39% зерна, 46% картоплі. Це
найбільш інтенсивна сільськогосподарська зона — на одиницю площі ріллі
припадає найбільший обсяг виробництва сільськогосподарської продукції.
Основний
зональний тип господарства в Лісостепу — скотарський, цукробуряковий, зерновий.
Головною зерновою культурою є озима пшениця, а технічною — цукрові буряки.
Значні площі займають тут кукурудза, ячмінь, гречка, просо, з технічних —
коноплі, озимий ріпак, соняшник. Поширені картопля та овочеві культури. На
Лісостеп припадає більша частка товарного виробництва фруктів (яблук, груш,
вишень, слив).
Кормові
ресурси зони сприяють розвитку тут молочно-м'ясного скотарства. На 100 га
сільськогосподарських угідь припадає 40-50 голів ВРХ, стільки ж свиней. Тут
виробляється більше половини м'яса, молока, яєць.
На
основі зональної спеціалізації сільського господарства функціонують
цукробурякові, плодоовочеконсервні, зернові, картопляно-спиртові, молочно- і
м'ясопереробні комплекси. У західній частині зони розвиваються також
тютюново-ферментаційні, а в східній — олійножирові комплекси.
Степова агропромислова зона охоплює Миколаївську, Херсонську, Запорізьку,
Дніпропетровську, Донецьку, Луганську, більшу частину Одеської, південні
райони Кіровоградської, Полтавської, Харківської областей і Республіку Крим.
Вона займає близько 40% площі України. Степова зона характеризується найбільшою
розораністю земель, із яких більш як 90% становлять чорноземи. Степ дає близько
48% виробництва зерна, 100% рису, 81% соняшнику, 96% винограду.
Степ
— основний виробник товарного зерна (озимої пшениці, кукурудзи, ячменю).
Вирощують тут соняшник, льон-кудряш, рицину, сою, арахіс, рис, лікарські,
ефіроолійні, баштанні культури. Розвинені садівництво і виноградарство.
Недостатньо продуктивна природна кормова база стримує розвиток тваринництва
(показники поголів'я, худоби та свиней в розрахунку на одиницю площі нижчі, ніж
в інших землях).
Основний
функціональний тип господарства (скотарсько-зерновий з виробництвом соняшнику)
зумовив розвиток тут плодоовочеконсервних, олійножирових,
виноградарсько-переробних, ефіроолійних, молоко- і м'ясопереробних комплексів.
Крім
вказанихзональнихелементів територіальної структури АПК у
межах України формуються також азональні, пов'язані головним чином з територіальною
концентрацією міського населення в окремих поселеннях і на агломерованих
територіях. Це призводить до розвитку приміського типу сільського
господарства, зорієнтованого на задоволення потреб міста в
малотранспортабельній продукції щоденного вжитку (молоко, овочі, яйця, птиця і
т. д.).
Зміни,
що відбуваються в АПК, впливають і на його територіальну структуру. Основний
напрям таких змін — поглиблення зональної спеціалізації сільського господарства
на основі повного використання природних особливостей території та вже
сформованих трудових навиків населення, а також більш рівномірного розміщення
переробних і обслуговуючих підприємств малої потужності.
Література:
·Розміщення
продуктивних сил України: Підручник. За ред. Є. П. Качана.—К.: 1997.
·Соціально-економічна
географія України./ За ред. О. І. Шаблія.—Львів:1994.
·Паламарчук М. М.
Географія України.—К.: 1992.
·Польський Б. М.
Основи сільського господарства.—К.: 1990.