Сільське господарство області спеціалізується на вирощуванні
якісного продовольчого зерна озимої пшениці, кукурудзи, рису,
соняшнику, а також овощебахчевих культур: кавуни, помідори. Через
сприятливі кліматичні умови тут розвинені садівництво, виноградарство і
тваринництво м'ясо-молочного напряму.Херсонська область має значний потенціал розвитку
сільськогосподарського виробництва, великі площі сільськогосподарських
угідь з родючими землями (1968,4 тис. Га, зокрема 1770 тис. Га ріллі) і
значною сумою ефективних температур. Це створює необхідні природні
передумови для виробництва значних об'ємів рослинницької і
тваринницької продукції.
Херсонська область - важливий регіон по вирощуванню якісного продовольчого зерна озимої пшениці, кукурудзи, рису, соняшнику.
Регіон має значні площі зрошуваних земель, що дозволяє вирощувати
овощебахчевиє культури. Заслуженою славою у всій Україні користуються
херсонські кавуни, помідори, виноград.
Кращі товаровиробники сільськогосподарської продукції Херсона отримують
високі і стабільні урожаї озимої пшениці по 50-60 ц/га, товарного
насіння соняшнику по 25-30 ц/га, томатів по 800-1000 ц/га, кавунів по
250-300 ц/га.
Наявність розвиненої переробної промисловості дозволяє переробляти
проведену продукцію безпосередньо в області, тим самим знижуючи витрати
на її транспортування і запобігаючи відтоку доходів в інші регіони.
Вигідне географічне положення, відносна близькість важливих ринків
країн СНД і Близького Сходу дозволяє Херсонській області експортувати
значні об'єми вироблюваної сільськогосподарської продукції. Потенційно
область має можливість вирощувати щорічно не менше 2 млн.тонн
продовольчого зерна, 1 млн.тонн овощебахчевой продукції, 35 тис. тонн
рису, 100 тис.тонн плодів, 50 тис.тонн винограду і багато іншої
продукції.