Середа, 2024-04-24, 9:23 AM
Ви увійшли якГість | Група "Гості"Вітаю ВасГість| RSS

Швидка допомога з географії


Категорії розділу
У вільну хвилину
Календар
«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Спілкування
200
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Лічільник
Рейтинг@Mail.ru

Головна » 2009 » Серпень » 13 » Країни Азії загальний огляд.
8:24 PM
Країни Азії загальний огляд.

Мета уроку: Сформувати загальне уявлення про особливості регіону і одночасно закріпити і повторити теоретичний матеріал, розкрити прийоми застосування набутих знань для отримання нових відомостей і розв’язання творчих завдань.;. Розвивати в учнів інтерес до читання науково – популярної літератури; виробити в школярів уміння виступати перед аудиторією, вчити об’єктивно оцінювати роботу товаришів і власну. Зацікавити учнів вивченим матеріалом. Формувати систему знань.

 

Обладнання: фізична карта світу, атласи, контурні карти

Хід уроку

 

  1. Мотивація навчальної діяльності

Кожен регіон світу має певні риси привабливості. Мають риси особливостей географічного положення й Азія.

- Формуємо активний банк

Повторення вивченого матеріалу

Особливості природних умов АЗІЇ

 

Азія — найбільша частина світу, яка займає майже 30% площі суші — 43,4 млн. км2. Від арктичних островів на півночі до індонезійських островів на півдні Азія простяглася на 10 тис. км.

Азія — єдина частина світу, що омивається водами всіх чотирьох океанів, проте вплив їх обмежений. Розміри Азії обумовили континентальність і різку континентальність клімату її внутрішніх областей.

Серед інших частин світу Азія виділяється великою контрастністю рельєфу, що пов'язано зі складною геологічною її будовою.

Азія має найбільше великих рік. Тільки азіатські ріки несуть свої води до всіх чотирьох океанів Землі. Водночас, майже 40% території Азії належить до басейну внутрішнього стоку. Цьому сприяють і кліматичні особливості (сухість внутрішніх частин Азії), і особливості рельєфу (наявність великих улоговин).

Ріки басейну внутрішнього стоку або губляться в пісках великих пустель, або несуть свої води в озера. Найбільші з таких рік — Амудар'я і Сирдар'я, що починаються високо в горах. На рівнинах їхню воду розбирають на зрошення, через що ці ріки вже не впадають в Аральське море, як це було в недавньому минулому.

До басейну Північного Льодовитого океану належать Об, Єнісей, Лена. Найдовша з них — Лена (4400 км), найбільша по площі басейну — Об (близько 3 млн. км2), найповноводніша — Єнісей. Основну масу води ці ріки пропускають під час весняної повені.

Ріки басейну Тихого океану живляться переважно мусонними дощами. Найбільші ріки басейну — Амур, Хуанхе, Янцзи.

Ріки басейну Індійського океану (Інд, Ганг, Брахмапутра, Іраваді) мають режим, типовий для рік мусонного клімату. У Перську затоку впадають ріки Тигр і Євфрат, що живляться за рахунок танення снігів.

До басейну Атлантичного океану належать невеличкі річки, що впадають у Середземне і Чорне моря.

Значні озера Азії розташовані частіше в посушливих районах, а не у вологих. Це залишкові озера, що збереглися на місці давніх великих водойм.

 

Регіони Азії

Самостійна робота з текстом підручника

Тема: Країни Азії

  1. Південна Азія
  2. Південно-Східна Азія
  3. Південно-Західна Азія

Це твердження стосується, або об’єкт належить до регіону під цифрою...

І – ІІ рівень:

ІІІ-ІV рівень:

  1. Належать країни Сирія, Ліван.
  2. Країни виходять до Перської затоки.
  3. У ньому сконцентрована найбільша кількість населення.
  4. Четверта за чисельністю населення держава світу.
  5. Є значні поклади залізної руди, кам’яного вугілля в одній з найбільших країн світу.
  6. Галузі промисловості в основному спрямовані на переробку продукції сільського господарства.
  7. Розвинута рибна промисловість, лісопереробна.
  8. Найбільше поголів’я ВРХ, хоч використовується неефективно.
  9. Домінує плантаційне сільське господарство, яке спеціалізується на вирощуванні чаю, джуту, кенафу.
  10. Найбільші експортери нафти.
  11. Найбагатший на лісові ресурси
  1. Належать два королівства у підніжжі найвищих у світі гір.
  2. Належить один з "азіатських драконів”.
  3. Значна частка населення розмовляє на мові малайської мовної групи.
  4. Серед релігій домінує іслам.
  5. Через регіон проходить олов’яно - вольфрамовий пояс Землі.
  6. Інтенсивно використовується процес опріснення морської води.
  7. Розміщено багато високотехнологічних підприємств зарубіжних власників.
  8. Є індустріально-аграрні країни з новітніми технологіями виробництва.
  9. П’ята частина світового виробництва рису.
  10. З цього регіону походять пшениця, овочеві культури.
  11. Формується осередок торгових операцій світового значення.
  12. Давні експортери чаю.

 

Загальна характеристика Східної Азії

 

Розповідь вчителя. Робота з текстом підручника.

Країни Східної Азії - ядро Азіатсько-Тихоокеанського регіону, який охоплює також Південну, Південно-Східну Азію, Австралію та Океанію.

На території Східної Азії, що займає 1/4 частину Азії, розташовані Китайська Народна Республіка (КНР), Монгольська Народна Республіка, Корейська Народно-Демократична Республіка (КНДР), Республіка Корея, Японія. Країна, що розташована на о. Тайвань, не визнається КНР як незалежна держава.

Природно-ресурсний потенціал. На величезному просторі регіону спостерігається значна різноманітність природних умов. Рельєф складний: в західній частині - найбільші в світі гірські системи, в східній - невисокі гори чергуються з низькими акумулятивними рівнинами. Тут активна сейсмічна і вулканічна Діяльність: землетруси - звичне явище в Гімалаях і на Японських островах.

У Східній Азії спостерігаються значні кліматичні контрасти. Відкрита до Тихого океану східна частина має мусонний клімат, західна - сухий, різко континентальний. Найбільш зволожені південно-східні частини території, де буває 1000-2000 мм опадів. На великих рівнинах Китаю їх кількість вдвічі менша, на сході ви­падає менш як 700 мм, а на заході регіону - менше 250 мм. Густота річкової сітки знаходиться в прямій залежності від кількості опадів. На сході вона порівняно густа, на заході річок вкрай мало, а на величезних просторах пустель Центральної Азії їх зовсім немає.

Східна частина регіону розташована в трьох природних поясах - помірному, субтропічному та тропічному. На рівнинах центральної частини переважають Напівпустелі, на заході - пустелі, гірські масиви мають чітко виражену вертикальну зональність.

Мінерально-сировинні ресурси регіону - багаті, дають змогу розвивати практично всі напрями господарської діяльності. Запаси вугілля трапляються в усіх частинах регіону і становлять 1/3 світових. Нафта є в Північно-Східному Китаї, в Джунгарській западині та на шельфі. Регіон посідає одне з провідних місць у світі за запасами залізної руди, руд кольорових металів, особливо олова, ртуті молібдену, вольфраму, сурми.

Населення. В Східній Азії проживає 1/4 населення Землі. Тут співіснує велика кількість народів, народностей та етнічних груп. Найбільш численний народ, що має багато тисячолітню історію свого розвитку, - китайці (хань). Хань, історичним ядром розселення яких були Східнокитайська рівнини, протягом сотень років просуваючись на схід, захід і північ, поступово завойовували й асимілювали сусідні народи. В сучасному Китаї хань становлять понад 95 % населення. Поряд з ними проживає ще 60 народностей та етнічних груп. Особливо велика етнічна строкатість на південному заході і заході Китаю. Тут проживають чжуани, тай, ідзу, м'яо, уйгури, казахи, киргизи. На півночі країни - монголи, подекуди збереглися осередки маньчжурського населення. Основний контингент населення Монголії - монголи (халхасці). Однонаціональними державами є Республіка Корея, Японія та Корейська Народно-Демократична Республіка. Середньостатистична густота населення к регіоні становить 100 чол. на 1 км2. Але ця цифра не розкриває справжню картину розселення. 9/10 населення Китаю проживає в східній його частині на 1/3 частині території. На півострові Корея на рівнинах густота населення досягає понад 250 чол. на 1 км2, в Японії - понад 300 чол., а на Тайвані - понад 500 чол. на 1 км2. Разом з тим у Монголії та на Тибетському нагір'ї вона становить 1 чол. на 1 км2.

Урбанізація в кожній з країн Східної Азії має свої особливості. Японія - високоурбанізована країна, де значна частина населення зосереджена в багатомільйонних агломераціях, а в центральній частині країни формується потужний мегало­поліс. Високий рівень урбанізації в Республіці Корея. А от Китай - все ще аграрна країна, майже 80 % його населення проживає в сільській місцевості, хоча частка міського населення Китаю (понад 250 млн. чоловік) дорівнює кількості міського населення, наприклад США.

Країни Східної Азії дуже різні за розмірами території, державним устроєм, рівнем економічного розвитку. Японія - економічно розвинута країна з ринковим господарством, член «великої сімки». Китай - найбільша в світі за населенням країна з централізовано керованою економікою. КНДР - соціалістична держава. Республіка Корея та Тайвань, відомі під назвою «далекосхідних тигрів», - типові країни нової індустріалізації. Монголія - країна постсоціалістичної економіки. яка активно будує ринкове господарство. Нарешті Аоминь - колонія Португалії о досить невизначеним статусом.

 

 

Запитальник з теми:

  1. Які країни об’єднують в Азіатсько  - Тихоокеанський регіон?
  2. Назвіть риси особливостей географічного положення регіону?
  3. Які особливості кліматичних умов Азії і як ці особливості використовуються для розвитку сільського господарства?
  4. Загальна характеристика населення регіону.
  5. Назвіть провідні галузі господарства регіону.
  6. У чому полягають особливості земельних ресурсів регіону?

 

 

Рефлексія

- Мій настрій на уроці:

(Діти по черзі говорять)

- Я оцінюю свою роботу на уроці

(відповіді учнів)

- Я оволоділа (в) новими знаннями про:

 

 

Домашнє завдання:

 

 

 

 

Категорія: 10 клас | Переглядів: 6727 | Додав: okinaka | Рейтинг: 3.2/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу

Copyright MyCorp © 2024